Depression och kvällens landskamp i fotboll!

depressionI kväll är det landskamp i herrarnas fotboll! Sverige ska möta Luxemburg i VM-kvalet och jag ser verkligen fram emot matchen. Men först tänkte jag ta upp ett helt annat ämne: depression.

Visste du att vårt psykiska mående påverkar hur vi uppfattar saker och ting? Vi är inte så objektiva som vi tror! Vid en depression upplever man oftast att tiden går långsammare än vad icke-deprimerade upplever. Jag läste detta i en artikel om en forskningsstudie där man undersökt tidsuppfattningen hos deprimerade och icke-deprimerade. Det var dock intressant för medan de deprimerade upplevde att tiden gick långsamt så gjorde de ändå likadana tidsuppskattningar av hur lång tid som gått mellan olika händelser under undersökningen som de icke-deprimerade.

Under en depression är ens tankar starkt påverkade och man har mer negativa tankar än friska människor. Detta färgar naturligtvis av sig på hur man uppfattar saker och ting runt omkring sig.

Precis som med fetma är psykisk ohälsa ett växande problem i både Sverige och världen, ändå är det fortfarande ett tabubelagt ämne och det är många som drar sig för att söka hjälp när de mår dåligt. Det är synd tycker jag. Jag tror man skulle kunna förkorta många människors lidande om de vågade söka hjälp tidigt. Dessutom skulle många må bättre av att inte behöva smyga med sina sjukdomar eller oroa sig över hur de ska förklara för nya bekantskaper om sina problem. Dock är attityden till psykisk ohälsa mångdubbelt bättre i dag än för bara tjugo år sedan, så utvecklingen är verkligen på väg åt rätt håll.

Om du mår dåligt så vill jag verkligen rekommendera att du tar kontakt med vården för att få hjälp. De är vana vid psykiska problem och känner till många typer av behandlingar. Det finns bland annat flera olika former av terapi som ges antingen i grupp eller individuellt. Sen finns möjlighet till samtalsstöd hos kurator och olika sorters mediciner. Om du absolut inte vill ta kontakt med vården men mår akut dåligt kvällstid så kan du vända dig till jourhavande präst eller jourhavande medmänniska för att prata med någon om hur du mår.

Har du inte akut behov av att prata med någon kan du vända dig till kyrkan där det ska finnas samtalsstöd att få. Du kan också välja att själv söka dig till en privat psykolog eller terapeut för att få hjälp, då behöver du inte gå via landstingets psykiatri eller din vårdcentral.

Jag har ju fokuserat mycket på hur vår livsstil påverkar vårt psykiska och fysiska mående. Men jag vill också lyfta fram att psykisk ohälsa inte alltid beror på en felaktig livsstil. Vi är alla olika och psykiska och fysiska problem kan vara rent genetiska. Det är inte heller alltid vårt psykiska mående kan förbättras med terapi eller bättre balans i livet, så det är viktigt att inte utesluta att det finns någon fysisk problematik bakom som orsakar psykiska besvär. Jag vet att brist på d-vitamin och b12 kan orsaka depressionstillstånd till exempel, och detta kan givetvis inte lösas med mer motion utan istället krävs kosttillskott. Vissa hormoner kan också ställa till det för oss. Så om du mår dåligt och söker läkarvård, se till att man samtidigt utesluter att det finns någon fysisk orsak till dina besvär.

Detta är ett tungt men viktigt ämne. I kväll ska jag som sagt muntra upp mig med att se VM-kvalmatchen mellan Luxemburg och Sverige. På oddsonline.se hittar du massor av fakta och statistik om matchen. Jag tror många med mig ser fram emot matchen och tycker att en bra fotbollsmatch ger ett välkommet avbrott i vardagen. Ibland kan det vara bra att skingra tankarna lite och bara låta hjärnan få slappna av med något underhållande som en bra film eller en intressant match.

Hos ovan nämnda sajt finns även bettingtips som kan vara till hjälp för den som vill betta. Vad tror ni, blir det vinst eller förlust i kväll?

Dagens citat:
“Psykologin är själens naturvetenskap.” Av Hans Lohberger.