Googla eller inte googla symptom?

SjukvårdTack vare Internet har vi nästan obegränsad tillgång till information om diverse sjukdomar, syndrom och skador. På nätet finns alltifrån avancerade forskningsrapporter och information till medicinsk personal till bloggar och nätforum där man kan diskutera sjukdomar med andra.

De flesta skulle nog säga att den enorma informationstillgången både är bra och dålig på samma gång. Risken är förstås att den som googlar sina symptom blir uppskrämd och orolig i onödan. En annan risk är att man ställer fel diagnos och struntar i att konsultera läkare.

Fördelarna å andra sidan kan vara de rakt motsatta: att oron minskar och att vi inte behöver gå till doktorn för minsta lilla.

Diagnostävling i TV

Oavsett om googlandet av symptom och sjukdomar är av ondo eller godo så vet vi att det faktiskt görs. I Norge har man till och med gjort ett underhållningsprogram kring fenomenet. Programmet heter Hva Feiler det deg. Det sänds just nu i SVT under namnet Diagnoskampen.

I programmet tävlar två lag, ett amatörlag och ett lag med läkare. Tävlingen går ut på att de ska ställa korrekt diagnos på patienterna som medverkar i programmet. Amatörerna får googla sig till svaret medan läkarteamet endast får använda sig av sina kunskaper.

Jag tyckte upplägget lät intressant och bestämde mig för att kolla på ett par program. Ska inte avslöja för mycket men jag tycker det gick förvånansvärt bra för amatörerna i de program jag sett.

Att hitta en korrekt diagnos är lite som ett detektivarbete. Man måste hitta och analysera ledtrådar och få ihop det till en logisk helhet. Lyckas man få till rätt diagnos kan man förhoppningsvis sätta in behandling så att patienten blir frisk.

Tyckte det var ett intressant program. Man lärde sig dessutom en del om sjukdomar. Ska definitivt titta på fler avsnitt.

Själv googlar jag rätt mycket. Men jag tar också kontakt med vården och konsulterar dem när jag är osäker. 1177 kan man alltid ringa för att prata med en sjuksköterska som kan hjälpa en att bedöma om man behöver söka vård eller inte. Där kan man också få råd kring hur man själv kan behandla sjukdomar och skador. De finns även på nätet så att man kan läsa sig till information om man vill.

Träffa läkare online – nytt fenomen

Ett ganska nytt fenomen är att man numer kan boka in och träffa läkare på nätet. Har sett flera sajter där du kan få hjälp av en doktor online. Man fyller i en blankett med sina symptom som en läkare sen tittar på och gör en bedömning utifrån.

Har inte testat den här tjänsten själv, bara läst om den så jag vet inte riktigt hur det fungerar. Men enligt info på nätet så verkar det som att de här online-läkarna kan skriva ut recept, begära provtagning och skriva remisser. Låter smidigt tycker jag. Samtidigt är jag orolig för integriteten och att man kanske missar saker när man inte träffar patienten fysiskt. Men det kanske är ogrundade farhågor. Jag är som sagt inte tillräckligt insatt i ämnet för att ha någon bestämt åsikt i frågan.

Vet att KBT-terapi på nätet i alla fall ska vara effektivt! Så framöver kommer man säkert hitta fler områden där läkarbesök online lämpar sig extra bra.

Dagens citat:

“Ett gram sjukdom känns mer än hundra kilo hälsa” – Ryskt ordspråk