Motivation och betting på fotbolls-EM

hund som lekerIbland är motivationen långt ifrån på topp. Att ge sig ut i joggingspåret eller att ta tag i den jobbiga tvätten känns föga lockande. Vad gör man då? Jag brukar försöka muta mig själv i form av belöningar. Finns inte den inre viljan behöver jag tillföra någon muta för att ta mig igenom uppgifter jag inte vill göra.

Mutorna kan handla om att se ett visst tv-program efteråt eller belöna mig med någon god middag. Men om man inte vill muta sig själv så finns det andra knep att ta till! Försök helt enkelt göra uppgiften lite roligare. Musik kan göra att det inte blir så tråkigt att vika tvätt till exempel. Eller så kan man göra gemensam sak med någon annan och göra något jobbigt tillsammans. Ofta är det roligare om man har någon att dela tråkiga uppgifter med.

Ett annat knep man kan ta till är att utforma tråkiga uppgifter som tävlingar. Det kan i och för sig vara lite stressande, men för en del personer fungerar det bra, det beror helt enkelt vad för typ av person man är. Det kan också vara en bra idé att försöka dela upp det jobbiga i olika etapper, att man tar sig an svåra eller tråkiga uppgifter steg för steg. Ta exemplet med tvätten. Istället för att bestämma sig för att ta sig an hela tvättberget så kan man istället ha som mål att vika alla strumpor och sen ta en paus. Nästa steg kan bli att vika handdukar och lakan. Sen fortsätter man så tills all tvätt är färdigvikt.

Jag kan mycket väl tänka mig att idrottare jobbar med mål på detta sätt. Det är ju ganska svårt att öka sin prestationsförmåga genom att gå från 0-100 på en gång, istället får man jobba sig upp stegvis. Ta till exempel en fotbollsspelare som vill förbättra sin fysiska prestationsförmåga. Denne kanske man börjar med att springa 1 mil för att sedan öka på med några kilometer i taget tills han eller hon orkar springa två mil. Ja ni förstår själva konceptet. Anledningen till att jag tog just fotboll var för att jag blivit inspirerad av fotbolls-EM som jag följde med stort intresse. Vilken järnvilja dessa spelare måste ha som dels tagit sig så långt i karriären och dels orkar spela vidare tag efter dag.

Jag bettade lite på EM-matcherna och det gick sådär. Min dåliga motivation att ta reda på så mycket fakta som möjligt inför matcherna gjorde att mina spel inte var 100% genomtänkta. Framöver ska jag nog lägga mer energi på att både kolla var man får bästa odds och läsa på mer om matcherna innan jag satsar några pengar! Jag har hittat en sida där man kan jämföra odds väldigt smidigt, oddssidan vinstraden.se, och jag kommer ta hjälp av den framöver när jag ska spela på fotboll.

Men åter till ämnet! Hur motiverade vi är till en uppgift beror inte bara på om den är tråkig eller jobbig. Det handlar också om ifall den upplevs som för svår eller inte. Om en uppgift upplevs som alldeles för svår så dalar motivationen. Därför gäller det att inte ta sig an övermäktiga uppgifter.

En del av motivationen handlar också om vår vilja, och disciplin, något som kan övas upp som en muskel enligt en artikel jag läste i psychology today. Det är alltså bra att träna sin viljestyrka för att man med hjälp av viljans kraft ska få enklare att klara av uppgifter som är enformiga, tråkiga eller jobbiga.

Detta var några av mina bästa motivationstips, har du några att dela med dig av så skriv gärna och ge råd! Har du tips på några bra sportsidor där man kan få speltips får du också gärna höra av dig. Mitt tips är som sagt vinstraden.se för den som vill jämföra odds och få tips på var du kan få bästa oddsbonus just nu, men jag söker även en sida där man kan få lite mer handfasta och seriösa speltips!

Dagens citat:

“Every human action, whether it has become positive or negative, must depend on motivation.” – Sagt av Dalai Lama (den 14:e).