Stubbsittning – utmanare till vinter-OS och fotbolls-VM?

Tävla i att sitta stilla! En ny OS-gren?SM i stubbsittning? Vad är det? Ja, det undrade jag också när jag fick höra om det första gången. Tydligen är det något ganska nytt och det intresserar mig en aning. Det var ju ett tag sedan jag skrev nu men jag har haft en del att göra och passat på att njuta lite av sommaren! Det har varit en ganska fin sommar och jag har varit ute en hel del. Promenerat, gått på utomhusyoga och till och med testat Stand-Up-Paddling, SUP. Mycket intressant!

Nu såg jag dock en notis om just SM i Stubbsittning. Det verkade lite underligt tyckte jag men när jag läste mer om det var det ganska intressant. Det är en organisation som heter Balansverkstaden som har skapat det, för att lära sig använda naturen runt knuten för att stressa av.

Det är också lite av en protest mot allt det här med prestige, stress och press. Nästan motsatsen till Vinter-OS eller VM i fotboll helt enkelt. Enkelt beskrivet är tanken med stubbsittning att man ska stressa av lite och bli en lugnare person.

Men hur funkar det då? Jo, först får du anmäla dig till SM i Stubbsittning, så du får en plats som deltagare. Sedan, på dagen med hela eventet, så får du först en snabb genomgång om hur det funkar och varför det görs. Det fortsätter sedan med uppvärmning, som kanske snarare är nedvarvning. En tyst promenad genom skogen för att förbereda sig och hitta en bra plats. Du får sedan placera dig för valfri plats, och sedan börjar halvtimmen. Du ska alltså sitta en halvtimme i skogen utan att lyssna på en podd, musik, kolla Facebook eller ens röra mobilen. Du ska heller inte läsa en bok eller pyssla med något – bara sitta stilla i skogen helt enkelt.

När 30 minuter har gått hörs en klocka och det hela är klart. Har du klarat dig så får du nu kalla dig för Svensk Mästare i Stubbsittning! Du får också en liten bild med en medalj på mail, så du kan skryta om det för dina vänner! Vem vet, kanske kan det bli en framtida utmanare till stora event som vinter-OS och fotbolls-VM. Frågan är bara hur man korar en vinnare? Den som sitter längst utan att somna?

Jag tycker det verkar spännande och hade gärna testat något liknande. Det är ju nyttigt med att vara ute i naturen, det vet de flesta. Likaså att medveten andning hjälper till med avslappning, och att det alltid är bra att träna sig på att vara närvarande. Jag tror också att stubbsittning, eller bara att vara i skogen, kan förbättra den psykiska hälsan en hel del. Hm, ja, kanske jag ska ta och gå ut en sväng runt knuten och sätta mig en stund! Kanske borde jag skriva och tipsa den olympiska kommittén? Det kanske finns en ledig plats för en ny sport på OS-programmet? Det vore ju ganska kul om en så händelselös sport som stubbsittning skulle få utrymme i ett så stort sportsammanhang.